Door Reiny Kuiper op 25 februari 2014

Gaat GroenLinks u laten scheiden?

Op 28 januari jl. zou Mw. Duit van GroenLinks namens het college  een proef in de Pekela’s er doorjagen inzake Bronscheiding van ons huishoudelijk afval. Ze is zelf fanatiek aan het scheiden gegaan en wist voor zichzelf hier een fikse meerwaarde te creëren. Een deel van de desbetreffende stukken had de raad ook voor deze vergadering ontvangen, maar bij monde van de heer Schollema werd in de raadsvergadering van 28 januari meegedeeld dat er een aantal onvolkomenheden in de stukken zaten. Het desbetreffende agendapunt 10 werd ingetrokken.

Op de agenda van de vergadering van 4 maart a.s., de laatste raadsvergadering voor deze raadsperiode, kwam merkwaardig genoeg het raadsvoorstel niet terug en zou dus ook niet meer voor de verkiezingen en dus door het huidig college worden ingediend. En gelukkig maar ook.

Om in het laatste speelkwartier van deze coalitie nog even de spelregels voor de komende 4 jaar alle Pekelders te veranderen zou ook niet fair zijn. Het blijft natuurlijk gissen waarom de coalitie van SVP, SP, en GroenLinks de bronscheidingsplannen in eerste instantie niet veel eerder heeft uitgewerkt. Voor GroenLinks een belangrijk ideologisch punt, maar misschien voor de anderen, zo vlak voor de verkiezingen, niet meer zo’n speerpunt? Of had een intiem referendumpje een andere richting aangegeven?

Eigenlijk is het wel verwonderlijk dat de SP over dit onderwerp geen referendum heeft overwogen, want hier had de mening van de Pekelders er echt toe kunnen doen. De SP wil(de) wel een referendum over de herindelingsplannen van Rijk en Gemeente, terwijl die trein door de Pekelders niet is te stoppen.

Onze partij is op dit moment niet voor Bronscheiding, ook niet als proef. Voor ons zijn de kosteneffecten niet duidelijk voor onze burgers. Het blijkt dat bij de Afvalscheidingsbedrijven veel gescheiden afval weer samen komt en door geavanceerde machines opnieuw wordt gescheiden. Op het platteland scheiden en in de steden niet omdat het daar niet haalbaar is, zegt al iets over het werkelijk nut en haalbaarheid van bronscheiding op dit moment. Natuurlijk moeten papier, glas, grof vuil, groente-fruit-en tuinafval, batterijen en bijvoorbeeld ijzer gescheiden worden aangeleverd, maar die mogelijkheden zijn er al.

GroenLinks heeft aangekondigd om alsnog op 4 maart a.s. met een voorstel tot agendawijziging te komen. Coen Oosterveld en wethouder Anneke Duit willen in de laatste weken voor de verkiezingen zichzelf nog even ridderen met de Groot Lederen Bronscheidingsmedaille. Waarom laten zij dit niet over aan het nieuwe college van na de verkiezingen van 19 maart? Schatten zij hun kansen zo in dat het nu of nooit is?

In het collegeakkoord van dit college is een ander punt van Rubriek 8 Gezondheid en Milieu gemakkelijker haalbaar. Er wordt gesteld dat “Uit verschillende onderzoeken blijkt dat de leefstijl in Pekela te wensen overlaat. Overgewicht, roken en alcoholgebruik zijn enkele thema’s die vragen om een doelgerichte aanpak”. Nou, stop om te beginnen met roken, want dat moet toch wel haalbaar zijn. Je hebt er geen afstemming voor nodig en we kunnen de bronscheiding na de verkiezingen van 19 maart op basis van de uitslag al dan niet overwegen om in te voeren.

Reiny Kuiper

Reiny Kuiper

Reiny Kuiper

Woont: in Nieuwe Pekela aan de A. Westersstraat Sterk in: een luisterend oor hebben, met mensen omgaan, samenwerken met mensen Motto: gewoon doen, geen flauwekul, Pekela leefbaar en op de kaart houden Levenservaring/loopbaan: lagere school, Mavo/Havo, Rabobank organisatie 28 jaar, Noorderborgh Verzekeringen van  2002 tot 2022, 12,5 jaar secretaris buurtvereniging Rondom ’t Veloat, 12,5 jaar

Meer over Reiny Kuiper