Door op 27 juni 2013

HERINDELING: Kiezersbedrog of het moment van de waarheid?

Onze PvdA afdeling worstelt al geruime tijd met het bijna tot dictaat verheven rapport “Grenzeloos Gunnen” van de commissie Jansen (februari 2013). In dat rapport wordt kortweg geopperd om de provincie Groningen op te delen in 6 grote gemeentes.

Als reactie daarop heeft het Gewestelijk PvdA Bestuur Groningen, in samenspraak met de PvdA Statenfractie in Groningen, het verkennend onderzoek “Schragen” (maart 2013) laten uitvoeren. Problemen, mogelijke oplossingen en te hanteren standpunten (op basis van onze eigen sociaaldemocratische uitgangspunten) worden hierin in kaart gebracht.

De Gemeente Pekela heeft in 2011, vooruitlopend op een eventuele gewenste schaalvergroting van gemeentes vanuit politiek Den Haag, voor samenwerking gekozen met de Gemeente Veendam. De voltallige Gemeenteraad van Pekela, dus alle partijen, dachten dat ze hiermee de zelfstandigheid als Gemeente Pekela voorlopig veilig hadden gesteld. We konden bogen op de Kwaliteit en mindere Kwetsbaarheid van een grotere organisatie tegen minder Kosten (3 K’s) door ambtenarenorganisatie De Kompanjie op te zetten.

De provincie Groningen heeft alle Groninger Gemeentes gevraagd om een voorlopige visie te bepalen ten aanzien van “Grenzeloos Gunnen”. Op basis hiervan, en het PvdA-rapport Schragen en interne discussies binnen de Pekelder afdeling, heeft onze fractie een standpunt kunnen bepalen. Het standpunt is en blijft dat Pekela bij voorkeur een zelfstandige gemeente moet blijven. Dit standpunt is ook door onze fractievoorzitter Henk Busemann ingebracht op de inforaad van 21 mei jl. Op basis van een meerderheid in de raad heeft het college van B en W toen de opdracht gekregen om de wens van zelfstandigheid door middel van zoveel mogelijke samenwerking in de Kompanjie, over te brengen aan het Provinciaal Bestuur.

Helaas pindakaas! Over het rapport Grenzeloos Gunnen hebben vele bestuurders, wethouders en mindere prominenten hun zegje gedaan in krant en op TV. Ze probeerden en proberen allen de buit binnen te halen. De grootste gemeente, de gemeente met de hoogste economische potentie, de gemeente met een industrieel centrum, klik of geen klik met beoogde burgers van een buurgemeente, bedenk het maar, alles kwam en komt nog voorbij. De wens van de burger of leden van welke partij dan ook lijkt er niet meer toe te doen. Onze eigen verkenning, rapport Schragen, kwam zelfs niet meer op tafel. Het is nu zover (gemeente Veendam kiest inmiddels ook voor Herindeling) dat de herindeling als een trein voort raast en niet meer is te stoppen. Laten ontsporen kan altijd, maar dan zal het zeker opnieuw, ongeacht de kosten, op de rails worden gezet.

Voortschrijdend inzicht?
Pekela zal, met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid, geen invloed meer hebben op de keus van Herindeling (Grenzeloos Gunnen in varianten). Samenwerking in zelfstandigheid (Gemeente Veendam plus Gemeente Pekela met aanvulling van…) lijkt van de baan nu ook gemeenteraad van Veendam 24 juni jl. heeft gekozen voor Herindeling . De race is gelopen en we moeten ons nu uitspreken over wat we willen als alternatief. Hebben we werkelijk wat te kiezen? Nee, eigenlijk dus niet meer.

Een inventarisatie van geluiden over herindeling van de leden uit onze Pekelder afdeling, in willekeurige volgorde:

  • De Streekraadvariant met Bellingwedde, Menterwolde, Oldambt, Pekela, Stadskanaal, Veendam en Vlagtwedde
  • De Zwaan Kleef Aan variant: we hebben al een samenwerking met Veendam in De Kompanjie, dus we volgen Veendam, hoe dat dan ook zal uitpakken.
  • De Grenzeloos Gunnen variant met De Compagnie-Hoogezand-Sappemeer, Slochteren, Menterwolde, Veendam en Pekela of, zoals het nu lijkt, variaties daarop.

Hebben we werkelijk mogelijkheden of wordt onze uiteindelijke vorm bepaald door de omstandigheden om ons heen?

Het lijkt erop dat de Zwaan Kleef Aan variant het meest de realiteit zal invullen. Er is al een samenwerking met Veendam en van daaruit zullen we als kleine Gemeente beter een gezonde en gepaste dominantie in wensen en mogelijkheden kunnen invullen.

De Streekraadvariant is een goede tweede, maar vereist instemming van de desbetreffende Gemeentes. Gemeentes waarvan sommige al op loop zijn gegaan met andere wensen, dan wel geconfronteerd zijn met neusbloedingen vanwege afwijzingen. Voordeel van deze samenstelling en grootte is zeker dat de volgende herindeling (2040) ons dan niet meer raakt.

Stuur uw nieuwe varianten in aan ons bestuur of fractie. Ziet u andere mogelijkheden, laat de PvdA weten dat u nu meedenkt en niet van plan bent om pas achteraf commentaar te geven!

Samenvattend

De Pekelder PvdA blijft het standpunt houden van zo lang mogelijk een eigen Gemeente Pekela door samenwerking met de gemeente Veendam. De realiteit van dit moment vertelt ons echter dat een gemeentelijke herindeling onontkoombaar is. Hier zal de PvdA Pekela dus mee aan de slag moeten om te zorgen dat anderen(gemeentes) de keuze niet voor Pekela gaan maken.

Met vriendelijke groet,

 

Jan Kamphuis, voorzitter PvdA-Pekela