Reactie fractie PvdA Pekela op Bevindingen steekproef onderhoud gemeentelijke bomen

19 december 2018
Agendapunt 11. Bevindingen steekproef onderhoud gemeentelijke bomen

Dank u voorzitter.
Allereerst de titel van het voorstel. Bevindingen steekproef onderhoud gemeentelijke bomen. Is het niet dat dit moet zijn begrotingswijziging na bevindingen steekproef onderhoud gemeentelijke bomen?
Dan betreffende het rapport. Voorzitter, het rapport is van februari dit jaar. Hoe kan het dat wij het dan nu in de raad hebben en niet eerder? Afgelopen jaar is er ook vanuit de burgers een signaal geweest over de slechte toestand. En waarom hebben wij nog maar een paar weken geleden de begroting voor 2019 vastgesteld waarbij gevraagd is een keuze te maken voor een aantal bezuinigingsvoorstellen om vervolgens nu een wijziging door te voeren die meer geld kost? Voorzitter, wat ik bedoel is dat dit al langer bekend is en niet behandeld is op het moment dat dit zou moeten. Een begrotingswijziging is volledig legitiem als het onvoorzien was, of buiten de macht van de gemeente zou liggen. Maar dat is dit niet. Voorzitter, natuurlijk zijn wij ons er van bewust dat dit opgelost moet worden, maar waarom heeft het dan zover kunnen komen? Door bezuinigingen in de afgelopen jaren? Dus we voeren eerst een bezuiniging door om bijvoorbeeld de begroting sluitend te krijgen om vervolgens een paar jaar later extra geld uit de algemene reserve te halen om het achterstallig onderhoud dat is ontstaan te herstellen.
Voorzitter, nogmaals, het is ons duidelijk wat de ernst en noodzaak hiervan is. Maar hoeveel risico hebben we de afgelopen jaren gelopen als we kijken naar het onvoldoende vervullen van de zorgplicht als boomeigenaar en aansprakelijkheid?
Voorzitter, Waarom is gekozen voor een adviesbureau uit Eersel? Hebben wij dergelijke expertise niet in de buurt? En ook dit onderzoek en advies hebben geld gekost. Was daar wel dekking voor?
Dan het kosten overzicht.
Voorzitter, ik begin even met de tweede tabel betreffende werkelijke kosten. Deze is niet geheel duidelijk. Kan daar meer uitleg over gegeven worden? Hoe uiteindelijk aan de 87.880 euro gekomen wordt is niet duidelijk. Daarnaast komt dit bedrag verder niet in het voorstel terug en alleen in het rapport. Maar evenmin dat het dan in 1 keer helder is. 

Ook de eerste tabel schept wat verwarring, voorzitter. Rekent u even mee? In 2018 komen jullie totaal op €180.096. In 2019 op €21.965. In totaal over twee jaar dus €202.061. In het voorstel wordt gevraagd om €180.000 verdeeld over twee jaar. Dat is minder dan uit dit overzicht blijkt. Graag hier uitleg over. 
En klopt het dan ook, voorzitter, dat we alweer een jaar achter lopen? Groenbeheer adviseerde zo snel mogelijk te starten met het wegwerken van het achterstallig onderhoud omdat anders de kosten nog verder zullen oplopen. Zij zijn uitgegaan van €180.000 in 2018. Het voorstel dat u doet betreft €90.000 in 2019 en €90.000 in 2020. Dan zijn we wel uiteindelijk twee jaar verder. Welke gevolgen heeft dat voor het verder achterop raken? 

Daarnaast mist de berekening om te komen van wat er begroot is naar wat er dan dus bij moet. Nu lijkt het er op dat er helemaal niets begroot was? 
 
Voorzitter, we horen overal dat hout geld waard is. En zelfs houtsnippers zijn geld waard. Nou is het begrijpelijk dat in een kostenoverzicht geen opbrengsten staan, maar evenmin ontbreekt dan het opbrengsten overzicht. Ook is het goed dit wel inzichtelijk te maken. Graag hier duidelijkheid over. 
 
Onder uitvoering staat:
Indien het gevraagde budget beschikbaar wordt gesteld zullen de snoeiwerkzaamheden planmatig via een aanbestedingstraject aan een gecertificeerde aannemer worden gegund. 
 
Hoe lang gaat dat duren? Als dat nu nog moet worden opgestart wordt het lastig om  dit snoei seizoen nog te beginnen. Immers mag er van 15 september tot 15 maart gesnoeid worden. Gaan we dan nog een jaar verder achterlopen? Dus 3 jaar dan wat groenbeheer geadviseerd heeft?
Voorzitter, en dan hou ik echt op hoor. Ik was even benieuwd of de bomen in de Rembrandtlaan ook onderdeel geweest zijn van de steekproef en zo ja, wat de uitkomst was. Gaat daar kaalsnoei plaatsvinden?
Dank u. Dat was het voor eerst.