4 maart 2016

Reactie PvdA-fractie over motie SP over aanpassing referendumverordening

Motie van de SP voor het aanpassen referendumverordening Pekela.

Voorzitter,

De PvdA-fractie brengt ten aanzien van de motie zoals die is opgesteld de volgende zaken aan de orde:
• Het voorstel van de motie spreekt over een raadplegend referendum.

• Referenda moeten enkel gehouden worden als is aangetoond dat daarvoor voldoende steun onder de burgers voor is.

• De PvdA fractie vindt een referendum niet in het huidige representatieve stelsel zoals we dat nu kennen in Nederland.
Immers in dit stelsel stelt de kiezer de volksvertegenwoordigers aan, die geacht worden een zorgvuldige belangenafweging te maken bij het maken van besluiten.
Daarbij kunnen de volksvertegenwoordigers diverse maatschappelijke groeperingen, bedrijven, hun eigen achterban en alle andere betrokken partijen raadplegen.
Zon belangenafweging is een volstrekt een andere dan de afweging die een individuele kiezer uit mogelijk eigen belang zal gaan maken.

• Is een referendum dus wel de meest geschikte manier om het maatschappelijk debat te bevorderen.
Volgens de PvdA fractie zijn er verschillende andere manieren om dit ook te bereiken. (bv een opiniepeiling)
Een referendum is daarnaast geen goedkope manier om een maatschappelijk debat te bevorderen of om de mening van de kiezer te achterhalen.

(Als je als politicus wil weten of er draagvlak bestaat voor je voornemens is het houden van een opiniepeiling bijvoorbeeld een veel goedkopere manier.)
• Met een ja of nee, voor of tegen, vraagstelling in een referendum dreigt bovendien een simplificatie van het voorstel te ontstaan die geen recht doet aan de materie.
Daarnaast is het met referenda meestal zo, dat nee stemmers vaak gemotiveerder zijn dan ja stemmers, omdat de nee stemmers meestal om een referendum zullen gaan vragen.
Voorzitter, de SP zegt zelf dat het hun grote wens is om specifiek een referendum te willen houden over een eventuele herindeling, dus niet vanuit de burgers zelf, maar vanuit de fractie, dus van boven af.
Hierdoor is het mogelijk dat een gepassioneerde minderheid zijn wil gaat opleggen aan een zwijgende meerderheid, hetgeen wij als PvdA fractie niet gewenst vinden in Pekela.

Voorzitter de PvdA fractie is dan ook geen voorstander van dit voorstel zoals dit nu op tafel ligt.