4 maart 2016

Vragen PvdA-fractie over de Stimuleringsregeling.

Raadsvergadering 2 februari 2016
Agenda punt 8 / Stimuleringslening

Voorzitter,
Alvorens de PvdA fractie akkoord kan gaan met dit voorstel hebben wij een aantal vragen over dit voorstel alsmede een aantal verbeterpunten voor deze regeling.
Op het aanvraag formulier die aan burgers wordt verstrekt staan een heel aantal vragen en voorwaarden waaraan de aanvrager moet voldoen. Hier ontbreekt een cruciale vraag over de leeftijdsgrens van de aanvrager. Indien een aanvrager 75 jaar of ouder is volgt een leeftijd en krediet toets door SVn die voor een 75 jarige of oudere burger altijd een afwijzing ten gevolg heeft. Hierover, de leeftijd van de aanvrager, staat niets van in op het aanvraagformulier.
Als een burger van 75 jaar of ouder nu dus een aanvraag indient krijgt hij of zij keurig bericht van de gemeente dat de aanvraag is ontvangen en door de gemeente is getoetst aan de verordening en op grond van deze verordening de gemeente het voornemen heeft om de lening toe te kennen, maar door de SVn moet nog de krediettoets nog wel worden uitgevoerd, ook hier wordt niet over de leeftijd gesproken. Om geen valse verwachtingen te scheppen zal er ergens in het traject melding gemaakt moeten worden over de leeftijdsgrens van de aanvrager en de gevolgen daarvan. Dan wek je ook geen valse beloften.
Als de aanvrager een partner heeft die jonger als 75 jaar is, dan wordt gekeken of het inkomen (AOW) voldoende is, maar meestal is het inkomen dan te laag. Heeft de partner zelfstandig een pensioen opgebouwd dan wordt dit inkomen meegeteld. Maar als de partner geen zelfstandig pensioen heeft opgebouwd en de partner ( van 75 jaar of ouder) wel, dan mag daar niet de helft van worden meegenomen, terwijl een partner daar wel wettelijk gezien recht op heeft en bij overlijden van de partner recht heeft op nabestaandenpensioen. Heel vreemd dat dit inkomen dan niet wordt meegeteld met de inkomenstoets door de SVn.

Ook staat op het aanvraagformulier of op de checklist geen vraag over de duur van de termijn van afbetaling. Automatisch wordt van de maximale looptijd van 15 jaar uitgegaan. Kan dit niet beter een keuze van de aanvrager zijn, of naar de houdbaarheidsduur van de investering.

Bij overlijden van de aanvrager of aanvragers, dan wordt het bedrag van de lening niet kwijtgescholden. Ook hierover wordt er nergens in de verordening of tijdens de aanvraagfase gesproken.

Het bedrag van de lening wordt in een bouwdepot gestort. Is er ook rentevergoeding van het bouwdepot. Hoe wordt dat dan geboekt en ten gunste van wie komt dat.

Wat gebeurt er bij verkoop van de woning, moet de lening dan worden afgelost. Ook hierover staat niets op de informatie naar de burger toe.